Náhodné výpínání tempomatu

Osvětlení, signalizace, audio, pojistky.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Šíma65
*

Náhodné výpínání tempomatu

Příspěvek od Šíma65 »

|Zdravím, dnes jsem se vrátil ze Slovenska a poprvé se mi obě cesty začal vypínat samovolně tempomat. Ještě jsem to nezažil. Suchá cesta. Děje se to ještě někomu? Díky a hezký den.
Hyundai Tucson 1,6T-GDI 110kW Navi,Smart
Reklama

vašík

Re: Náhodné výpínání tempomatu

Příspěvek od vašík »

Už jsem přesedlal k citroenu ale taky řešil samovolné vypínání. Po vymázání chyb (na brzdovém spínači) zatím už 1 rok funguje jak má.
hyundai matrix 1.6 GLS rv 05
citroen c3 picasso 1.6 D rv 11
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

Šíma65 píše: 22 zář 2024, 18:36 |Zdravím, dnes jsem se vrátil ze Slovenska a poprvé se mi obě cesty začal vypínat samovolně tempomat. Ještě jsem to nezažil. Suchá cesta. Děje se to ještě někomu? Díky a hezký den.
Jedna z možností je vadný brzdový spínač.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White - prodáno
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Ja mam síce domontovany tempomat, ale tiež ma prvy raz neprijemne prekvapilo, ked mi v Grecku v stupani vypol tempomat a doplasil ma až do tej miery, ze som zastal a zacal kontrolovat motor :lol: az po niekolkom zopakovani sa tohto javu, vzdy v rovnakých podmienokach som zistil (vdaka tomu, ze mam dodatočne zabudovaný computer v aute a ukazuje mi aj polohu plynového pedalu), ze to nastane ked cca 30 sekúnd je pedal otvorený na 100%, čiže typicky v dlhých stúpaniach, kde potrebuje udržať nastavenú rychlost. Mimochodom toto mi občas spravilo aj na nakladnom Volve FH12. Riešenie jednoduché, v takejto situacii tempo vypínam a mám istotu, ze mi to nahle nevypne napríklad pri predbiehani. Mimochodom v kopcovitom teréne sa menšia spotreba dosahuje prave nepouzivanim tempomatu, ten naopak dominuje a má prinosy na rovinkach.
"Rexík" 4WD, 2,5l CRDi 103kW

Kód: Vybrat vše

http://oltcitak.rajce.idnes.cz/
mozecek

Příspěvek od mozecek »

mám na stejné téma vlákno na rok staré i30
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.php?p=647458

teď sem byl na dovolené tak zatím žádný update, ale chci prověřit souvislost s brzdovým pedálem jak psal Axel.Foley .. ptže si dovedu představit i druhý efekt "vadného spínače brzdy" a to je že nesvítí brzdová světla :( tedy jak se to stane příště zkusím víc pošlapat brzdu jestli se to spraví či ne
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
Škoda Octavia II 1.6 MPI 75kW / ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Ten nahodne nefungujuci brzďak je asi najčastejší dovod chybnej cinnosti tempomatu. A potom ešte spojkovy spínač.

Šíma65
*

Příspěvek od Šíma65 »

Tragéd v Relly Ostrava chtěl, ať mu to natočím na mobil. No nevím, čemu mu pomůže zhasnutá kontrolka tak jsem to odmítnul. Navíc děje se to náhodně a nebudu jezdit s mobilem a natáčet. Mechanik na svém místě.
Hyundai Tucson 1,6T-GDI 110kW Navi,Smart
Axel.Foley

mozecek píše: 24 zář 2024, 14:48 mám na stejné téma vlákno na rok staré i30
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.php?p=647458

teď sem byl na dovolené tak zatím žádný update, ale chci prověřit souvislost s brzdovým pedálem jak psal Axel.Foley .. ptže si dovedu představit i druhý efekt "vadného spínače brzdy" a to je že nesvítí brzdová světla :( tedy jak se to stane příště zkusím víc pošlapat brzdu jestli se to spraví či ne
Prošlapání brzdy nepomůže, co vím. Musíš zastavit, vypnout motor a znovu nastartovat.
mozecek

Příspěvek od mozecek »

to by ale nebyla mechanicka vada spinace nybrz nejaka domrvena logika v ridici jednotce, ktera po nejake zaludne kombinaci situaci dojde do stavu nefunkcniho tempomatu a potrebuje restart :?: tim i naprava by byla spise formou update firmware nez vymena fyzickeho spinace :roll: to jen tak dedukuju
Škoda Octavia II 1.6 MPI 75kW / ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Logika je viacmenej rovnaká. Aktivácia spojkoveho, ci brzdového spínača vzdy vypne tempomat. Funguje od určitej rychlost na základe signálu od tacho. To su vonkajsie vstupy. A vnutorne sa dá nastaviť citlivosť nabehu zapnutia. Zbytok je napevno "zadratkovane" v jednotke tempomatu. (Mozno preprogramovatelne) toto som vysledoval, ked som si zabudovaval externý tempomat. Dnes je zrejme ovládanie zabudované priamo v ECU, staci pripojiť externe ovládače. Ale tie snímače budu potrebne vždy, takze jedine ,co je laicky možné spraviť, je kontrola tych snímačov a vstup do jednotky. Cize multimeter a pomerať odpory snímačov......či? :-k

Axel.Foley

Netuším, jak to mají soudruzi u :hyu: ošetřeno nyní, vycházím pouze ze zkušenosti s náhodným vypínáním tempomatu u i30 FD, kde příčinou byl právě vadný brzdový spínač. Vypnutím motoru a opětovným nastartováním došlo k jeho restartu spínače a eliminaci problému na nějakou dobu.
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

No veď áno, ECU si porovna nameranu hodnotu a podla toho reaguje, podobne ako sa hlási chybná žiarovka napr. Skratka treba odpojit spínač a odskúšať odpory pri zapnutí, rozopnuti.

mozecek

Příspěvek od mozecek »

dnes opet vypadek, zastavil jsem tj. jsem zabrzdil poradne, rozjel se nic, zastavil znovu - pritelkyne sla koukat jestli sviti brzdovy svetla a svitily, radeji sem zatahl i rucku, rozjezd a .. mam pocit ze se hned po rozjezdu nahore rozsvitil napis CRUISE - zasedly, a od te doby jsem ho mohl i aktivovat
STIB
*

Příspěvek od STIB »

Brzdovy spinac je zdvojený.
I30 1.5DPI 81Kw 2024
Odpovědět

Zpět na „Tucson III - Elektronika“