Počítadlo najazdených km
Moderátoři: Farrael, Moderátoři
-
10martin11
- **
Počítadlo najazdených km
Zdravím vás, ako sa dá vysvetliť počet prejdených km? Z Bratislavy na východ na rovnakej trase kde navigácia uvádza 360 km tak Mazda v tom úseku narátala 374km , Hyundai len 349km. Vďaka
- Reklama
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
Re: Počítadlo najazdených km
odpoved je snad jasna - navigacia meria podla GPS dat. Auta meraju casto podla manualneho prepoctu (dnes podla senzorov otacok na abs najcastejsie)
ono v zasade staci vidiet aktualnu rychlost podla gps navigacie vs rychlost na pristrojovke auta (ta bude zvycajne nizsia)
to ze Mazda namerala viac nez GPS v nai znamena, ze ma inu velkost kolies (mensiu) a koleso urobi viac otacok za uvedenu ceetu
ono v zasade staci vidiet aktualnu rychlost podla gps navigacie vs rychlost na pristrojovke auta (ta bude zvycajne nizsia)
to ze Mazda namerala viac nez GPS v nai znamena, ze ma inu velkost kolies (mensiu) a koleso urobi viac otacok za uvedenu ceetu
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
u mazdy se pocita se zajizdkou do servisu, u hyundai cast cesty na odtahovce 
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Ako spomenul Mexican... je to záležitosť presnosti merania, ktorá je hlavne ovplyvnená veľkosťou kolies (podotýkam v rozsahu povolenom v OEV) a čiastočne aj tlakom v pneu a ich opotrebením. Na vzdialenosti stoviek km sa prejaví aj chyba v zlomku percenta rozdielom v km.
Jeden príklad za všetky.. na Tucsone mám v lete obuté 18" disky a v zime 17". Oba rozmery sú výrobcom povolené.
Na 18" diskoch je rozdiel na rýchlomery +3km/h voči GPS normálu v palubnej kamere.
Na 17" diskoch je ten rozdiel už +5km/h voči GPS.
Keď to prepočítam cez obvod pneu podľa menovitých rozmerov tak teoreticky na tých 17" kolesách nameria odometer na každých "100km" cca o 670m viac ako ako keby som tých "100km" prešiel na 18" kolesách. A to tu píšem o rovnakom aute a len dvoch rozmeroch pneu.
Jeden príklad za všetky.. na Tucsone mám v lete obuté 18" disky a v zime 17". Oba rozmery sú výrobcom povolené.
Na 18" diskoch je rozdiel na rýchlomery +3km/h voči GPS normálu v palubnej kamere.
Na 17" diskoch je ten rozdiel už +5km/h voči GPS.
Keď to prepočítam cez obvod pneu podľa menovitých rozmerov tak teoreticky na tých 17" kolesách nameria odometer na každých "100km" cca o 670m viac ako ako keby som tých "100km" prešiel na 18" kolesách. A to tu píšem o rovnakom aute a len dvoch rozmeroch pneu.
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
-
10martin11
- **
Rozumiem ale práveže väčšie kolesá má Mazda a tá ukázala na 360km podľa GPS 374k a Hyundai s menším priemerom kolies ukazuje 349km tá istá trasa
Je úplne irelevantné či boli kolesá väčšie alebo menšie. Zle si pochopil čo som chcel napísať... vôbec nazáleží na veľkosti kolies (porovnávaných medzi autami)... vždy je dôležité na akej veľkosti kolesa a s akou presnosťou spravil výrobca "kalibráciu" tachometra a odometra.
Pokojne na tej mazde mohol mať použitý ešte nejaký iný rozmer (v porovnaní s tým čo si tam mal pri pokuse) pre potreby nastavenia + nechal zámerne väčšiu "chybu" hneď budeš mať iný výsledok.
Treba si ešte overiť, či obuté pneu/disky sedia s OEV... povolený rozsah rozmerov je okrem iných technických dôvodov nejako definovaný aj preto aby povolené rozmery kolies mali v nejakom rozumnom intervale približne rovnaký obvod. Pretože od obvodu kolesa úzko súvisí aj dosahovaná presnoť/nepresnosť rýchlomeru/odometra.
Pokojne na tej mazde mohol mať použitý ešte nejaký iný rozmer (v porovnaní s tým čo si tam mal pri pokuse) pre potreby nastavenia + nechal zámerne väčšiu "chybu" hneď budeš mať iný výsledok.
Treba si ešte overiť, či obuté pneu/disky sedia s OEV... povolený rozsah rozmerov je okrem iných technických dôvodov nejako definovaný aj preto aby povolené rozmery kolies mali v nejakom rozumnom intervale približne rovnaký obvod. Pretože od obvodu kolesa úzko súvisí aj dosahovaná presnoť/nepresnosť rýchlomeru/odometra.
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
-
10martin11
- **
A accent 1.5crdi 81kw bol kalibrovany na kolesá R14?
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
ide o obvod kolesa ako takeho (disk+pneu) Priklad kolesa z Tucsonu 235/50 R19 maju ten isty obvod ako 225/75 R16 ktore mame na obytke
ono staci iny ryp pneu (napr vyrazne zubatejsia aj pri schvalenom rozmere) a vznika rozdiel
Accent 1.5CRDi (typ MC) mal schvalene aj 15" kolesa (195/55 R15)
ono staci iny ryp pneu (napr vyrazne zubatejsia aj pri schvalenom rozmere) a vznika rozdiel
Accent 1.5CRDi (typ MC) mal schvalene aj 15" kolesa (195/55 R15)
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
mozecek píše: 31 říj 2025, 08:16 u mazdy se pocita se zajizdkou do servisu, u hyundai cast cesty na odtahovce![]()
i30 CW - 1,4 cvvt 80 kW 2011 facelift 1. gen
nielen odometra, ale aj skutočná rýchlosť - je iná ak má kolesá ktoré nie sú uvedené výrobcom. Ak dá väčšie kolesá ako povolil výrobca, bude iná akcelerácia, iná rýchlosť a iné hodnoty bude ukazovať aj počítadlo km aj tachometer.dibarbora píše: 01 lis 2025, 00:28 Je úplne irelevantné či boli kolesá väčšie alebo menšie. Zle si pochopil čo som chcel napísať... vôbec nazáleží na veľkosti kolies (porovnávaných medzi autami)... vždy je dôležité na akej veľkosti kolesa a s akou presnosťou spravil výrobca "kalibráciu" tachometra a odometra.
i30 CW - 1,4 cvvt 80 kW 2011 facelift 1. gen
-
10martin11
- **
Ďakujem za názory,len ma to troška zaskočilo že jedno auto má o 11 km menej ako gps a druhé o 14 viac ako gps. Tým pádom aj interval výmeny oleja napr bude u jedného skôr u druhého neskôr.Mazda neviem aké má presne obutie ale určite povolené podľa technického preukazu, Hyundai má 185/65/r14
Zkoušel jsem u autorizáku řešit že mně počítá auto spotřebu o zhruba 0,8 l na 100 km nižší než je skutečnost a bylo mi řečeno že to nejde nijak upravit.