Počítadlo najazdených km
Moderátoři: Farrael, Moderátoři
- 
				10martin11
- **
Počítadlo najazdených km
Zdravím vás, ako sa dá vysvetliť počet prejdených km? Z Bratislavy na východ na rovnakej trase kde navigácia uvádza 360 km tak Mazda v tom úseku narátala 374km , Hyundai len 349km. Vďaka

- Reklama
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
Re: Počítadlo najazdených km
odpoved je snad jasna - navigacia meria podla GPS dat. Auta meraju casto podla manualneho prepoctu (dnes podla senzorov otacok na abs najcastejsie)
ono v zasade staci vidiet aktualnu rychlost podla gps navigacie vs rychlost na pristrojovke auta (ta bude zvycajne nizsia)
to ze Mazda namerala viac nez GPS v nai znamena, ze ma inu velkost kolies (mensiu) a koleso urobi viac otacok za uvedenu ceetu

ono v zasade staci vidiet aktualnu rychlost podla gps navigacie vs rychlost na pristrojovke auta (ta bude zvycajne nizsia)
to ze Mazda namerala viac nez GPS v nai znamena, ze ma inu velkost kolies (mensiu) a koleso urobi viac otacok za uvedenu ceetu
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023

2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
u mazdy se pocita se zajizdkou do servisu, u hyundai cast cesty na odtahovce  

i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW

ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Ako spomenul Mexican... je to záležitosť presnosti merania, ktorá je hlavne ovplyvnená veľkosťou kolies (podotýkam v rozsahu povolenom v OEV) a čiastočne aj tlakom v pneu a ich opotrebením. Na vzdialenosti stoviek km sa prejaví aj chyba v zlomku percenta rozdielom v km.
Jeden príklad za všetky.. na Tucsone mám v lete obuté 18" disky a v zime 17". Oba rozmery sú výrobcom povolené.
Na 18" diskoch je rozdiel na rýchlomery +3km/h voči GPS normálu v palubnej kamere.
Na 17" diskoch je ten rozdiel už +5km/h voči GPS.
Keď to prepočítam cez obvod pneu podľa menovitých rozmerov tak teoreticky na tých 17" kolesách nameria odometer na každých "100km" cca o 670m viac ako ako keby som tých "100km" prešiel na 18" kolesách. A to tu píšem o rovnakom aute a len dvoch rozmeroch pneu.

Jeden príklad za všetky.. na Tucsone mám v lete obuté 18" disky a v zime 17". Oba rozmery sú výrobcom povolené.
Na 18" diskoch je rozdiel na rýchlomery +3km/h voči GPS normálu v palubnej kamere.
Na 17" diskoch je ten rozdiel už +5km/h voči GPS.
Keď to prepočítam cez obvod pneu podľa menovitých rozmerov tak teoreticky na tých 17" kolesách nameria odometer na každých "100km" cca o 670m viac ako ako keby som tých "100km" prešiel na 18" kolesách. A to tu píšem o rovnakom aute a len dvoch rozmeroch pneu.
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.

ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.