Nehody
Moderátoři: Farrael, Engineer, Moderátoři
Re: Nehody
130 je rychlost maximalni, neni povinna. Kdo ale jede pomaleji v levem by mel odevzdat papiry. Casto tito ridici nekoukaji do zpetneho a jedou si to svoje.
- Reklama
To som mal aj na mysli vo svojom prispevku. Preto nevifim zasadny problem ani v 150 ked ux dnes su kvanta vodicov co tak jazdia. Nejaky ten nevyberany samovrah pojde 150 aj keby bola 130, pretoze chce. A co sa tyka pomalojazdiacich vlavo, na nich som uz rezignoval boj s vetermymi mlynmi. Ani by nevadilo ze ho clovek dobehne a nachvilu je obmedzeny, ale ked svatosijne si to hrnie vlavo 120 lebo ma pred sebou 5-6 aut iducich 110 a nebude sa predsa zaradzovat do medzery a pustat kolonu co nazberal. 
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
JJ tak je tady 130 a 140 je pro nekoho normal. Daji 150 a bude se jezdit 170 a to fakt uz neni na CZ silnice normalni. Ono casto mnohdy ani tech 130 se neda jet treba 20km v kuse.
Tak ako na 30 km useku stretnem na SK kazde rano soferov iducich 160 a viac, viac ako prstov na rukach. Myslim si ze sa to prilis preziva. Aj keby znizili rychlost na dialniciach na povedzme 120 90% vodicov bude jazdit ako teraz.
Uprimne, budme radi, za to co mame. Celoevropsky trend je maximalni rychlost snizovat a presmerovavat individualni prepravu do hromadne.
Tady je par prikladu a duvodu:
1. Trend snizovani maximalni rychlosti na dalnici na 110 km/h
2. Trend snizovani rychlosti ve meste na 30 km/h
3. Neefektivni provoz ve vyssich rychlostech u modly "Elektrovozu". Vyssi rychlost si nemuze dovolit, aby nekam dojel a neni mozne nekoho nutit, aby i na 130 nejel pomaleji.
4. Trend posunu vlastnictvi auta mezi luxusni polozky. Zvlaste ve mestech neni mozne jiz dnes zaparkovat.
Mozna bych prisel i na dalsi. Jsem smireny, ze uz si dalsi novy auto nekoupim, nejen kvuli jeho cene, ale hlavne, ze nebudu mit v nabidce nic, o co bych stal.
Taky jsem se parkrat na nemecke dalnici projel plnou rychlosti, ale rozhodne si nemyslim, ze rychlost nad 150 km/h neni nebezpecna. To neni jen o tom, co udelate vy, jako ridic, ale hlavne co udelaji ridici okolo vas a cim je vyssi rychlost, tim se jde nestesti naproti. Ono slapat na plyn neni znamka ridicskeho umu, ale razantne se zvysuji naroky na rychlost rozhodnuti ucastniku v provozu a rychlost vam tento cas bere. Kdo chce jezdit rychle, at jde na okruh. Kdo chcedojet do cile, ten at jezdi s prehledem a predvidanim. Clovek udela chybu velmi snadno, ale mnohdy ji pak uz nelze vzit zpatky.
Btw. kdo nevidel tento dokument, doporucuju. Muze to zmenit pohled na problematiku a treba nekomu i zachranit svuj nebo cizi zivot
https://www.csfd.cz/film/1032240-13-minut/prehled/
P.S. Pracuju na Emergency, takze k nam vozi nejen po zemi, ale i vzduchem ruzna polytraumata. Ze zkusenosti vim, jaka je umera rychlosti jizdy na vaznost nasledku nehody. V 50 to mnohdy skonci jen vysetrenim, mozna nejakou zlomeninou (ze, skutrari a motorkari). Ve 150 obvykle ocekavame zazraky. A verte mi, ze tyhle zraneny moc casto nejsou lidi duchodoveho veku, ale spis mladosi (opojeni z rychlosti a ze muze) a ti ve veku produktivnim 30-50 (porad musi vse stihat).
Tady je par prikladu a duvodu:
1. Trend snizovani maximalni rychlosti na dalnici na 110 km/h
2. Trend snizovani rychlosti ve meste na 30 km/h
3. Neefektivni provoz ve vyssich rychlostech u modly "Elektrovozu". Vyssi rychlost si nemuze dovolit, aby nekam dojel a neni mozne nekoho nutit, aby i na 130 nejel pomaleji.
4. Trend posunu vlastnictvi auta mezi luxusni polozky. Zvlaste ve mestech neni mozne jiz dnes zaparkovat.
Mozna bych prisel i na dalsi. Jsem smireny, ze uz si dalsi novy auto nekoupim, nejen kvuli jeho cene, ale hlavne, ze nebudu mit v nabidce nic, o co bych stal.
Taky jsem se parkrat na nemecke dalnici projel plnou rychlosti, ale rozhodne si nemyslim, ze rychlost nad 150 km/h neni nebezpecna. To neni jen o tom, co udelate vy, jako ridic, ale hlavne co udelaji ridici okolo vas a cim je vyssi rychlost, tim se jde nestesti naproti. Ono slapat na plyn neni znamka ridicskeho umu, ale razantne se zvysuji naroky na rychlost rozhodnuti ucastniku v provozu a rychlost vam tento cas bere. Kdo chce jezdit rychle, at jde na okruh. Kdo chcedojet do cile, ten at jezdi s prehledem a predvidanim. Clovek udela chybu velmi snadno, ale mnohdy ji pak uz nelze vzit zpatky.
Btw. kdo nevidel tento dokument, doporucuju. Muze to zmenit pohled na problematiku a treba nekomu i zachranit svuj nebo cizi zivot
https://www.csfd.cz/film/1032240-13-minut/prehled/
P.S. Pracuju na Emergency, takze k nam vozi nejen po zemi, ale i vzduchem ruzna polytraumata. Ze zkusenosti vim, jaka je umera rychlosti jizdy na vaznost nasledku nehody. V 50 to mnohdy skonci jen vysetrenim, mozna nejakou zlomeninou (ze, skutrari a motorkari). Ve 150 obvykle ocekavame zazraky. A verte mi, ze tyhle zraneny moc casto nejsou lidi duchodoveho veku, ale spis mladosi (opojeni z rychlosti a ze muze) a ti ve veku produktivnim 30-50 (porad musi vse stihat).
---
Diky za vhled z "druhe strany", hodne mladych pilotu si mysli, ze jsou nesmrtelni.
- Espero
- Kontaktovat uživatele:
Znovu se zapojuji. Z povídání tady cítím to, že máte pocit, že jakmile zvýšíte rychlost nebo odstraníte omezení rychlosti, pak budou všichni jezdit s nohou na podlaze a tudíž nebezpečně. Ale tak to není. Já si dovoluji tvrdit, že se v takovém případě proti současnému stavu a počtu nehod až tak moc nezmění. Jestliže je někdo psychopat, který potřebuje za každou cenu jezdit velmi rychle, pak to dělá už dnes a bez ohledu na rychlostní limit. A ten rychlostní limit naopak způsobuje, že ostatní právě kvůli rychlostnímu limitu nepředpokládají tak vysokou rychlost u nich a proto dochází ke kolizím. Jakmile dojde k odstranění rychlostních limitů, lidi se rychle naučí předpokládat možnost kolize i ve vyšší rychlosti. A i v případě odstranění limitu většina ostatních zůstane u rychlostí, které jim vyhovují ať už z hlediska přijatelné reflexní doby pro zásah do řízení nebo z hlediska ekonomie jízdy. Tedy rychlosti normální a přiměřené jak vozidlu, tak dané dopravní situaci. Proto nejsem příznivcem omezování rychlosti s výjimkou obcí. Ony už na tuto problematiku byly konány výzkumy, které nepotvrdily korelaci mezi možností jezdit rychleji a nárůstem počtu nehod.
od 29.3.2018 Peugeot Boxer 3000 Blue HDi L2H1,barva červená Tiziano,obytný vůz s ložnicí 1,87x3,12 m.
od. 19.4.2017 Renault R 11,1,7i z 04/1985,barva červená (atestovaný veterán)
od 17.12.2021 Renault Fluence 1,6 16V z 08/2014, barva bílá káva
Ahoj, pár informací k dokončení mého příběhu
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... 93#p654593
po 3 měsících od nehody mi v minulých dnech přistál do datovky na vědomí trestní příkaz pro viníka... chlapec dostal 3 roky zákaz řízení (což když jezdil bez pojištění atd mu asi bude dál u zádele) a lehce přes 50 tisíc pokutu (s přihlédnutím k majetkovým poměrům - chudý vlastník Meďoura Ečkové řady 2020 model). V trestně právní rovině žádný trest, ala podmínka či tak.... Odvolat se jako poškozený nemám právo, to může jen státní zástupce nebo viník.
Trestní příkaz byl defacto kopíí podání návrhu státní zástupkyně. To že z protokolu jsem vyčetl že měl alkohol v progresu (druhé měření ukázalo víc než první), jízda na červenou, v nepovoleném směru, nepojištěný, bez technické, alkohol nad 2 promile, způsobená nehoda s vysokou škodou... tak už chybělo nás jen přizabít... tak vlastně největším trestem je, že po něm budou vymáhat tu škodu... a kdo ví jak.. nedivil bych se vyhlášení insolvence atd.. a je z toho venku..než někoho fakt přizabije v dalším pokusu....
Jinak s mým požadavkem, aby mi zaplatil spoluúčast z GAPu mě samosoudkyně poslala do občansko-právního sporu, což jsem řekl že na to nemám čas a nervy, ale prohnal jsem dotaz ještě ChatGPT, nahrál mu moje VOPky a v nějakém hodně zadním paragrafu mi to našlo, že když jsem si koupil nové auto v autorizáku a pojistil znovu u Uniqa, tak mám nárok na vrácení spoluúčasti... a klaplo to, pojištovna mi těch necelých 10K odklepla a vrací....
Doufám konec příběhu... a už nikdy tuhle zkušenost nechci opakovat...
tak chlapi (a děvčata)... opatrujte se... ať vás provází síla a vyhýbáte se podobným blbcům.... a šťastný a veselý...
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... 93#p654593
po 3 měsících od nehody mi v minulých dnech přistál do datovky na vědomí trestní příkaz pro viníka... chlapec dostal 3 roky zákaz řízení (což když jezdil bez pojištění atd mu asi bude dál u zádele) a lehce přes 50 tisíc pokutu (s přihlédnutím k majetkovým poměrům - chudý vlastník Meďoura Ečkové řady 2020 model). V trestně právní rovině žádný trest, ala podmínka či tak.... Odvolat se jako poškozený nemám právo, to může jen státní zástupce nebo viník.
Trestní příkaz byl defacto kopíí podání návrhu státní zástupkyně. To že z protokolu jsem vyčetl že měl alkohol v progresu (druhé měření ukázalo víc než první), jízda na červenou, v nepovoleném směru, nepojištěný, bez technické, alkohol nad 2 promile, způsobená nehoda s vysokou škodou... tak už chybělo nás jen přizabít... tak vlastně největším trestem je, že po něm budou vymáhat tu škodu... a kdo ví jak.. nedivil bych se vyhlášení insolvence atd.. a je z toho venku..než někoho fakt přizabije v dalším pokusu....
Jinak s mým požadavkem, aby mi zaplatil spoluúčast z GAPu mě samosoudkyně poslala do občansko-právního sporu, což jsem řekl že na to nemám čas a nervy, ale prohnal jsem dotaz ještě ChatGPT, nahrál mu moje VOPky a v nějakém hodně zadním paragrafu mi to našlo, že když jsem si koupil nové auto v autorizáku a pojistil znovu u Uniqa, tak mám nárok na vrácení spoluúčasti... a klaplo to, pojištovna mi těch necelých 10K odklepla a vrací....
Doufám konec příběhu... a už nikdy tuhle zkušenost nechci opakovat...
tak chlapi (a děvčata)... opatrujte se... ať vás provází síla a vyhýbáte se podobným blbcům.... a šťastný a veselý...
2025 Hyundai Tucson FL MR26 NX4 1,6 T-GDI HEV N-Line Premium Ecotronic Grey Pearl
2024 Tucson FL NX4 1,6 T-GDI HEV 20-Years Luxury Cypress Green Pearl (Totálka)
2021 Tucson NX4 MHEV IMT 132kW Style Prem. (prodáno)
2016 Hyundai i30(prodáno)
Vlastne bud jeste rad ze te druha strana nezazalovala za nejakou chujovinu, napr. prasklou zarovku a ze te pak nevidel apod .. je to totiz docela dobry zpusob jak v celem rizeni udelat totalni gulas, cele ho prodlouzit na rok ci dva a nakonci se pokusit cast viny hodit na tebe s tim ze musi dojit k vzajemnemu vyrovnani skody. Zni to silene, je to absurdni ale stat se to muze a v pripade ze ma extremne dobreho pravnika a ty extremne spatneho tak se i takove veci daji uhrat. Smutne na tom je ze jestli nekdo udela skodu za mega, tak rad objetuje 100-150k za pravnika, kdezto ty jako postizeny casto takovou castku dat do sporu nechces.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
- Espero
- Kontaktovat uživatele:
To je ovšem spekulace nejvyšší kategorie. To by spíše odpovídalo poměrům v zemích s anglosaským právem než u nás.
od 29.3.2018 Peugeot Boxer 3000 Blue HDi L2H1,barva červená Tiziano,obytný vůz s ložnicí 1,87x3,12 m.
To neni spekulace, ale realna zkusenost .. jednalo se o spor, kde nas soused v dome uzamcel vlastnim zamkem jednu z chodeb ve ktere mel byt, demontoval merice tepla a vody, tedy nebylo nejen mozne cast domu uzivat (realne to nikdo nepotreboval) ale hlavne nebylo mozne provest odecty energii pro rozpocet celeho domu a ani nebylo mozne provest pozarni kontrolu (kde byl dalsi problem ze na protipozarni dvere nalepil zvukovou izolaci). Na prvni pohled zcela jasny pripad poruseni mnoha paragrafu obcanskeho zakoniku, a hlavne komplikace pro cely dum se 70 bytama. Pan byl navic extremne agresivni a policie fakt nepomohla ani se zpristupnenim a jeste SVJ drbala ze si nejsme schopni v baraku sjednat poradek. Jako treba ze neni mozne zamecnikem ty dvere otevrit, protoze tam neni nase FABka ale jeho. Uz tim jaky majetek poskodil v chodbe byla skoda pres 50tis. Dalsich asi 80tis nas stal pravnik a cele se to vleklo pres 2 roky. Pan soused neustale dokladal co vse dela SVJ spatne ac to s puvodni zalobou vubec nesouviselo, ale hral na to ze jde o jeho bezpecnost a proto musel chodbu zamykat a jak se citi byt ohrozeny (citit se ohrozeny je vubec kouzelne slovo pro soudy a policii). Nastesti byl nas pravnik o dost lepsi nez jeho, takze to ve vysledku dopadlo dobre, ale cele to bylo naprosto absurdni - na soudu se kupily sanony s posudkama, jen rekapitulace zabrala vzdy hodinu. A podstata hry byla jasna - primitivni problem obalit totalnim balastem, ktery jen nitkovite nejak souvisel, ale ve kterem se nikdo nevyznal, a pak se hralo na chyby v rizeni a formality - jako laik sem vubec netusil co resi, ale jen ciste formalni pravni bitva bez jakehokoli vztahu k puvodnimu problemu. Od te doby si o pravu a soudech u nas myslim sve a vsechny od soudnich pri odrazuju - muze trvat roky, stat ranec, vysledek nejisty a hlavne vas to psychicky muze dost rozbit. Pana to nakonec vyslo na nejakych 200k a trosku se uklidnil, ale pro ostatni to bylo zkusenost k nezaplaceni.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
- Axel.Foley
Mno... mnohdy mám pocit, že zdejší legislativa brání spíš viníky než poškozené
Není to tak tak dávno, co mně při vjíždění na hlavní (odbočoval jsem z vedlejší doprava, tudíž vlastním směrem) téměř sejmul kokot předjíždějící přes plnou. Předjíždět začal těsně před křižovatkou, křižovatku dokonce přejel v jeho levém pruhu, t. j. v protisměru. A 90 rozhodně nejel. Naštěstí jsem to ubrzdil. Jak jsem se dozvěděl, v případě srážky by to byla moje vina, protože jsem nedal přednost
To, že dotyčný předjíždí kde nemá a jede jak hovado, nehraji roli
Tohle je k zblití.
Není to tak tak dávno, co mně při vjíždění na hlavní (odbočoval jsem z vedlejší doprava, tudíž vlastním směrem) téměř sejmul kokot předjíždějící přes plnou. Předjíždět začal těsně před křižovatkou, křižovatku dokonce přejel v jeho levém pruhu, t. j. v protisměru. A 90 rozhodně nejel. Naštěstí jsem to ubrzdil. Jak jsem se dozvěděl, v případě srážky by to byla moje vina, protože jsem nedal přednost
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
Ver ze nie, osobna skusenost. Mamu mojho uja zrazilo pri prevhadzani hl. Cestou (kde z nepochopitelnych dobodov nebol prechod) na ceste do kostola auto. Babka mala reflexny pasik, trochu slabsie nohy (vyssi vek). Usek v dedine, relativne prehladny, bolo to este za tmy skoro rano poulicne lampy fungovali. Vodic byvaly policajt z miestneho ORPZ - funkcionar. Babka sa z nasledkov havarie nikdy nedala plnohodnotne dokopy. Trvalo to dlho a v jej prospech hral kvalitny regionalne znamy advokat a prokuratorka ktora si dala zalezat. Druha strana skusala klucky v style babka nahle vosla do cesty (nehoda sa stala na naprotivnej strane smeru jej chodze)… rychlost chodze ktorou ani ja ako mlady a donedavna zdravy clovek som bezne nechodil kym sa neponahlam (dokonca nasli znalca ktory bol ochotny pod taketo bludy dat okruhlu peciatku) zle pocasie atd.... V realite isiel bud neprimerane rychlo alebo sa evidentne sa nevenoval vedeniu vozidla. Kuloarne sme vedeli aj to ze skusal rozhadzovat kontakty. Chvilami to vyzeralo vselijako (vela nechybalo a bude oznacena za vinnicku) nastastie bolo nakoniec spravodlivosti ucinene relativne zadost.Espero píše: 18 pro 2025, 10:02 To je ovšem spekulace nejvyšší kategorie. To by spíše odpovídalo poměrům v zemích s anglosaským právem než u nás.
Jak píše Axel.Foley, tak občas mi přijde že jdou zákony na ruku spíš viníkům než obětem... už jen toho lítání co jsem kolem toho měl.. ale jak bylo napsáno, odešel jsem po svejch, v zábradlí je pořád náš otisk - naštěstí, protože tam taky mohl být pomníček...a peníze jsem dostal všechny zpátky.. tak si nemám moc co stěžovat...
v mém případě se viník podle vyšetřovatele k případu nechtěl u výslechu vyjadřovat, aby si neuškodil (nejspíš mu někdo dobře poradil). I kdyby nebyl nalitej, vše bylo na kamerách, protože křižovatka 2 měsíce po rekonstrukci s plnou výbavou velkého bratra... takže nehodovka měla jasno hned na místě.... a jestli se pak se státní zástupkyní na něčem domluvil, že navrhla podle všeho mírné potrestání, sehrál nějakou hru na chuďase co živí půl vesnice...se už nedozvím a pátrat nebudu
v mém případě se viník podle vyšetřovatele k případu nechtěl u výslechu vyjadřovat, aby si neuškodil (nejspíš mu někdo dobře poradil). I kdyby nebyl nalitej, vše bylo na kamerách, protože křižovatka 2 měsíce po rekonstrukci s plnou výbavou velkého bratra... takže nehodovka měla jasno hned na místě.... a jestli se pak se státní zástupkyní na něčem domluvil, že navrhla podle všeho mírné potrestání, sehrál nějakou hru na chuďase co živí půl vesnice...se už nedozvím a pátrat nebudu
2025 Hyundai Tucson FL MR26 NX4 1,6 T-GDI HEV N-Line Premium Ecotronic Grey Pearl
Alex.Foley: a víš, že v křižovatce se předjíždět normálně může? Samozřejmě neobhajuju ježdění přes 90. Ale předjíždět v křižovatce při jízdě po hlavní silnici je povoleno. Spousta lidí si to myslí špatně!
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)