Motory MY 2026

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
dibarbora

Motory MY 2026

Příspěvek od dibarbora »

Ak pôjde :hyu: v súlade s Kia.. tak nás čaká návrat v motorizáciách +/- do stavu pred FL.

https://youtu.be/hTsy844XA5A?si=UCT1ZlV6dsnC2-IE
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Reklama

dibarbora

Re: Motory MY 2026

Příspěvek od dibarbora »

Takže technické okienko KIA pokračuje:

https://youtu.be/TBYAdL5uvVk?si=ehjTDHVSPiDRKzfd

V skratke, motor 1,6TGDI sa síce ponukou výkonových verzii vrátil nazad k stavu pred FL ale:

- motor už nemá časovanie CVVD - ide už len v müllerovom cykle
- intercooler je vodou chladený (motor má ďalší okruh chladenia + expanznú nádobu navyše)
- motor má nové turbo s variabilnou geometriou

- v ponuke :hyu: Tucson vypadol konečne mildhybrid z kombinácie s 7DCT prípadne 4x4 rsp. v ponuke bežných benzínových motorizácii je už celá paleta bez mild-hybridu.. za mňa krok rozumným smerom.
TheFirstman
**

Příspěvek od TheFirstman »

Zajímave, nikde jsem o tom moc informací nedohledal. Dle tech. specifikací jde stále o CVVD časování, což je divné. Ten CVVD actuator zmizel, zajímal by mě skutečný důvod, je to zásadní zásah do motoru. Že by jen ta změna emisní normy :?:
Hyundai i30 WG 1.5 DPi Smart Nav, engine red (2022)
Hyundai i20 1.4i Comfort, vínová metalíza (2009) - prodáno
Hyundai i10 1.1 48kW, modrá metalíza (2008)
Škoda 125L, zeleň topolová (1989)
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Nepresné údaje by určite neboli prvý krát.. uverejnené. Sám predajca sa mi sťažoval, že ich na školeniach učia "dizajnové someliérstvo" a iné veci "od veci" ale školenie o technike, ktorú predávajú ani náhodou.
Takže to CVVD tam podľa mňa zabudli napísané. Je tam zložitejšie/drahšie turbo (z dôvodu trvalej prevádzky v müllerovom cykle - turbo musí viac a skôr tlačiť), takže inde museli zjednodušiť/zlacniť konštrukciu. CVVD bol vo veľkosériovej výrobe prakticky len úlet koncernu H&K. Zrejme už pomer náklady/úžitok nevychádzal tak optimálne. Vodný medzichladič je tiež drahšie riešenie...
Koncern H&K chystá nový dokonalejší hybridný systém, takže úprava motora môže byť už príprava na nasadenie aj tam.
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

https://youtu.be/ksrRW235gZc?si=CNrYckjz7dcS8pj-

Priame porovnanie motora MY26 a motora pred modernizáciou... za mňa teda nič moc.
Pedro76
**

Příspěvek od Pedro76 »

Ahoj, využiju tady to téma... narazil jsem na nešvar nebo něco k řešení a potřebuji konzultaci.... párkrát se mi stalo, že motor/převodovka zacukala ve chvíli, kdy předtím jelo auto plynule v koloně (např. na 35tce) cca 70km/h... jelo na elektriku a najednou se změnil profil, např. mírné zvlnění... kopeček, auto potřebovalo zabrat, v tu chvíli se zapojil benzín motor, ale auto jako by mělo špatně zařazeno, a zacukalo to jak když jste to v manuálu začali dusit na blbý stupeň.... když to bylo na ten tempomat, tak bylo cítit že auto přišláplo plyn a hned ho pustilo, takže se "zhouplo"....

Po nějakém prvním výskytu ještě před vánoci jsem v servisu poptával a první odpověď že přidat víc plynu... ale z logiky když se mi to pak stalo ve chvíli bez tempomatu, kdy jsem měl nohu na plynu, tak přitlačením po chvilce to auto akorát vystřelí.. což není uplně v koloně to pravý ořechový....

Otázka či vás napadá něco.. nějaká zkušenost... nebo je to vlastnost tady těch nových přidušených motorů... projížděl jsem fora, na DE jsem našel někoho kdo řešil jak zresetovat body řazení a naučit to znovu... ale obecně mi přijde že to řadí cajk, jen se občas, třeba jednou za dlouhý trip potkám s tímto... a vždy teda okreska a vlastně konstatní jízda a situace kdy auto potřebuje podřadit či přehodit z elekra na benzín... a najednou jakoby na chvílu nevědělo co s tím...

Než pojedu do servisu znovu nějaké postřehy
2025 Hyundai Tucson FL MR26 NX4 1,6 T-GDI HEV N-Line Premium Ecotronic Grey Pearl
2024 Tucson FL NX4 1,6 T-GDI HEV 20-Years Luxury Cypress Green Pearl (Totálka)
2021 Tucson NX4 MHEV IMT 132kW Style Prem. (prodáno)
2016 Hyundai i30(prodáno)
Mr. HYUNDAI

Příspěvek od Mr. HYUNDAI »

Citace.jpg
Citace.jpg (31.06 KiB) Zobrazeno 293 x
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.php?t=40346
Můj post je šestý a tohle je ze čtvrtého odstavce.

Přijde mi to jako podobný projev :-k . Dokážu to na přání vyvolat i na našem železničním přejezdu :lol: .
27. (FORD 2.) Kuga Active X PHEV
26. (FORD 1.) Explorer
Pedro76
**

Příspěvek od Pedro76 »

to by i odpovídalo, že se mi to jednou stalo na takovém podivném kruháči, který je z půlky klopený, takže výjezd je do kopce... při příjezdu a dání nohy z plynu to přeplo na elektro, a na výjezdu to zacukalo, bo elektro nestačilo a při přišlápnutí plynu, s tím že vím že potřebuji přidat, se začal motor s převodovkou hledat...

tak příležitostně se v servise zase zmíním či není nějaká technický list k tomu, ale pochybuju, nejspíš tedy vlastnost a ne chyba... :mrgreen:
2025 Hyundai Tucson FL MR26 NX4 1,6 T-GDI HEV N-Line Premium Ecotronic Grey Pearl
2024 Tucson FL NX4 1,6 T-GDI HEV 20-Years Luxury Cypress Green Pearl (Totálka)
2021 Tucson NX4 MHEV IMT 132kW Style Prem. (prodáno)
2016 Hyundai i30(prodáno)
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

nejaky cuk tam mam aj ja - sporadicky. Proste akoby si prevodovka zabudla zaradeny kvalt po odpojeni leketromotoru. Moc to neriesim, pac sa to objavuje skutocne nahodne a znacne zriedkavo. Skor som to spozoroval u nie moc prehriateho motoru teraz v zime, za tepla mi to neprislo

inak ta nova Sportage nevyzera zle (az ten svetly volant, ouuuha) - vtipne je, ze stredny panel je tak nejak podobny ako pred FL Tucson NX4 (co mne vyhovuje) . No a nedivim sa ze sa zbavila toho paskvilu MHEV. Maju vyhodu, pretoze maju celkom vela EV modelov v portfoliu takze celkovo emisie vychadzaju v cajku. Snad to v Ziline vydrzi, ked uz urobili ten hlupy krok a ukoncili Ceed. Udajne sa tam ma robit EV2, na tu som zvedavy (pac je to vlastne Stonic EV chacha)

Co sa tyka motorizacie TGDI - ak by niekto prisiel za mnou, asi by ma napadlo par zlepseni. Minimalne implementovat nejaky Winter mod, kde by slo ohriat motor jazdou na prevadzkovu teplotu co najrychlejsie. Lepsie pracovat s lamelami chladica atd. Vsetko v zasade par riadkov kodu v RJ. Skoda toho
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Takto… ako relatîvne čerstvý majiteľ HEV ešte v MY25 som konkrétne tento prejav nezaregistroval… ale..

konštrukčne je elektromotor pripojený na vstupnom hriadeli prevodovky spolu so spaĺovacím motorom, pričom spaľovák je tam oddeliteľný spojkou. Nevie to ísť ako plnohodnotný sériový hybrid ale len ako paralený hybrid, ktorý si dokáže ukradnúť nejake Nm na dobitie baterky, keď spaľovák ženie auto (vidieť to paradne na okamzitej spotrebe paliva v kontexte aktuálneho stavu trakčneho aku..) alebo pomôcť spaľováku elektrikou. Samozejme to vie ísť aj ako BEV.
Tu som si všimol, že v BEV režime to využíva minimálne dva prevodové stupne z AT6. Tu musí vzniknúť logicky niekde a niekedy rozpor medzi “predstavou” ICE po štarte v danej situácii a aktuálnou situáciou v elektromore, prevodoke a na ceste. Vzhľadom na koncepciu tohto hybridu nebude môcť nikdy Hyundai konkurovať napr. Toyote, Honde alebo iným rýdzo sériovým hybridom v kultúre prevádzky…
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

aha ho.. koukejme kto sa zbavil "neelektro" a pridal sa k nam 5km elektromobilistom :-)

vitaj dibarbora..Tesim sa aj na tvoje skusenosti
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Vdaka…
perspektívne som začal špekulovať nad DCT7 v MY26 bez mhev (som v situacii, že by sa hodil automat, keďže už začína jazdiť aj polovička a “kvedlanie” ju za volantom dosť stresuje, aj keď to zvladala na 1- po par sto km).

Po nezaväznej skúšobnej jazde v DCT7 MY26 a PHEV MY25 v rámci vyplenia času pri 120tkm servisnej prehliadke so starÿm autom som dostal zaujímavú cenovú ponuku na skladové HEV a PHEV, že nad DCT7 MY26 nemalo cenu uvaźovať. Aj tak by som to kupoval s obavami a proti srsti.
Keďže sa k tomu pridala aj nie najhoršia ponuka na výkup a zároveň aj riziko začiatku väčších servisných potrieb pre starý Tucson (komplet brzdy v roku 26 by boli takmer isté), tak sa to nejako celé “zosypalo”.
Keďže PHEV by spravilo zo mňa otroka nabíjania, vzhľadom na bývanie v paneláku a el. dojazd, ktorý by nepokryl ani 3/4 dennej potreby padlo rozhodnutie na HEV.
Odpovědět

Zpět na „Tucson III - Motor a převodovka“