Dobrý postreh... v motoroch 1,6TGDI je mierka oleja v podobe lanka s plastovým koncom. Máš pravdu, keď je problém identifikovať hladinu oleja na "šrafovanej" strane, tak treba pozrieť z druhej strany. Tam je hladinu oleja väčšinou v pohode vidieť. a hlavne treba pozerať zohriaty olej. Olej, aj keď riedky má tendenciu za studena všelijako vzlínať v zaústení mierky oleja vo vani a skresľovať meranie (čo mám odsledované už na treťom aute s podobným riešením).
Motoru relatívne dlho trvá, kým znečistí olej sadzami, takže odsledovať hladinu oleja, chce fakt pozorné oko.
Hladina oleje HEV 169kw
Moderátor: Moderátoři
Re: Hladina oleje HEV 169kw
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
- Reklama
Zdravím,
samozrejme že som kontroloval mierku z oboch strán. Celá tá plastová hnedá časť, kde je aj mierka, je zaolejovaná.Hladina oleja je asi 2 cm nad maximom.
Ovoniaval som aj mierku aj viečko pre dolievanie oleja, je to cítiť benzínom. Ale to sa dalo čakať.
Žiadna chladiaca kvapalina nechýba, to by som si všimol a olej by bol spenený, pokiaľ by sa voda dostávala do oleja.
Viečko od uzáveru oleja je čisté, bez známok nejakého slizu alebo nánosu.
Denné robím asi 20 km do práce a z práce, cesta cez dedinu a mimo dedinu. Snažím sa zahrievať motor cez SPORT režim s manuálnym radením, aby som zatiaľ motor do najskôr a eliminoval studené štarty pri EKO režime.
Preto je teraz otázka, či mám odobrať olej a nechať ho po rysku maxima alebo reklamovať v servise, prípadne znova vymeniť olej po 2 mesiacoch.
Poraďte, čo by ste robili vy...
Ďakujem.
samozrejme že som kontroloval mierku z oboch strán. Celá tá plastová hnedá časť, kde je aj mierka, je zaolejovaná.Hladina oleja je asi 2 cm nad maximom.
Ovoniaval som aj mierku aj viečko pre dolievanie oleja, je to cítiť benzínom. Ale to sa dalo čakať.
Žiadna chladiaca kvapalina nechýba, to by som si všimol a olej by bol spenený, pokiaľ by sa voda dostávala do oleja.
Viečko od uzáveru oleja je čisté, bez známok nejakého slizu alebo nánosu.
Denné robím asi 20 km do práce a z práce, cesta cez dedinu a mimo dedinu. Snažím sa zahrievať motor cez SPORT režim s manuálnym radením, aby som zatiaľ motor do najskôr a eliminoval studené štarty pri EKO režime.
Preto je teraz otázka, či mám odobrať olej a nechať ho po rysku maxima alebo reklamovať v servise, prípadne znova vymeniť olej po 2 mesiacoch.
Poraďte, čo by ste robili vy...
Ďakujem.
Hyundai Tucson 1,6 TGDi, NX4, 2023, hybrid
ja by som vymenil auto...
z hyu daju odpoved, ze jazdis kratke trasy a vybavene...
tak sa mi zda, ze to tu, alebo na facebooku niekto riesil a aj 20km po kosiciach bola kratka jazda...
z hyu daju odpoved, ze jazdis kratke trasy a vybavene...
tak sa mi zda, ze to tu, alebo na facebooku niekto riesil a aj 20km po kosiciach bola kratka jazda...
toyota highlander {xu70} 2.5 hybrid executive
seat tarraco {kn2} 1.4 ehybrid xcellence - predane
hyundai i30 {pd} 1.4t-gdi + dct now! + premium paket - predane
hyundai i30 {gd} 1.6gdi style {cz} - predane
hyundai accent {mc} 1.4 16v elegance - predane
seat tarraco {kn2} 1.4 ehybrid xcellence - predane
hyundai i30 {pd} 1.4t-gdi + dct now! + premium paket - predane
hyundai i30 {gd} 1.6gdi style {cz} - predane
hyundai accent {mc} 1.4 16v elegance - predane
Skúsiť reklamovať.. ale nadmerné riedenie oleja benzínom, nie zle vymenený olej. Ale nečakať zázraky.. bude snaha to zhodiť zo stola pre nevhodný/ náročný režim prevádzky s tým, že na servis treba chodiť častejšie. Ale skúsiť určite treba.
Ako doplnok by som si kúpil Bt modul ELM327 a k tomu nejakú apku za pár eur.. (carscanner apod.). Potom sledovať chovanie teploty chladiacej kvapaliny a teploty oleja priamo cez diagnostiku... bargraf v budíkoch veľmi klame a 60stupnňov chladiacej kvapaliny je pre neho už 90. Cieľom je zistiť, či funguje tepelný manažment motora.
Perspektívne treba premýšľať nad vhodnejším autom na daný účel.. má to síce v názve HEV... ale na kratšie trasy to vhodné rozhodne nie je (ako písal JoKo).
Mám v podstate rovnaký pohon.. základ použitia .. v súčasnosti cca. 1/3 ročnej prevádzky je 40 + 40km denne.. z toho 20dialnica a 20mesto takmer bez semaforov a kolón... zvyšok hlavne dlhé trasy 100+km.
Čo mám odsledovanú reálnu teplotu oleja, tak na 90+ stupňov sa dostane v chladnejšom období väčšinou až po nejakých 20-25km... takže 20km je málo.
Ako doplnok by som si kúpil Bt modul ELM327 a k tomu nejakú apku za pár eur.. (carscanner apod.). Potom sledovať chovanie teploty chladiacej kvapaliny a teploty oleja priamo cez diagnostiku... bargraf v budíkoch veľmi klame a 60stupnňov chladiacej kvapaliny je pre neho už 90. Cieľom je zistiť, či funguje tepelný manažment motora.
Perspektívne treba premýšľať nad vhodnejším autom na daný účel.. má to síce v názve HEV... ale na kratšie trasy to vhodné rozhodne nie je (ako písal JoKo).
Mám v podstate rovnaký pohon.. základ použitia .. v súčasnosti cca. 1/3 ročnej prevádzky je 40 + 40km denne.. z toho 20dialnica a 20mesto takmer bez semaforov a kolón... zvyšok hlavne dlhé trasy 100+km.
Čo mám odsledovanú reálnu teplotu oleja, tak na 90+ stupňov sa dostane v chladnejšom období väčšinou až po nejakých 20-25km... takže 20km je málo.
A olej určite neodsávať. Keď je v 5,5l olejovej náplni liter a viac benzínu, tak náplň je na výmenu. Pod odsatí zostane v motore tak či tak niečo zriedené benzínom, čo určite nebude mať parametre oleja predpísané výrobcom.
tak tak ted urcite vymena oleje misto odsati, klidne mimo autorizak, a dle uvazeni proverka motoru .. sam si over termostat jestli nespina chladici okruh hned po startu, a servis jestli nejsou zajebany svicky, tlak ve valcich, co spotreba? nemas vyssi spotrebu
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW