výměna halogen.žárovek za LED - Canbus ?

Osvětlení, signalizace, audio, pojistky.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
cestovatelcasem
**

Re: výměna halogen.žárovek za LED - Canbus ?

Příspěvek od cestovatelcasem »

Hm, dík za názor a vysvětlení. Jako laikovi mně připadalo, že by takovýhle novodobý ochrany měly smysl spíš právě u LEDek, ne tolik u žárovek.

Jinak po měsících laborování, sjíždění všech možných webů i konzultace s AI :D jsem včera provedl pár reálných pokusů svítivosti dvou kusů motorkářských PUIG 3449N vedle sebe. Uvažovaných jako přídavný podnárazníkový světlomety pro i20 1.gen. Výška, ze který svítily, byla při porovnání s i20 asi o 10cm nižší, než výška reálnýho prostupu pro díru v nárazníku od země, takže vlastně test v podmínkách lehce znevýhodňujících výsledky PUIGu pro mý účely u i20. Primitivní test v podzemní garáži na vzdálenost ne moc větší než cca 30metrů. Na to, že jsem v těchhle PUIG nechal jen od výrobce základní halogen žárovky, a na to, jakou mají relativně subtilní velikost, mně výsledek nepřišel zas tak špatnej. Jde o variantu potkávacího "low-beam" světlometu s vnitřním stínítkem, což je myslím na světelnym kuželu i dobře vidět. AI mě sice ještě přesvědčovala, že by pro mý potřeby a s nároky na malej prostor v díře nárazníku byla lepší ještě výkonnější Hella 90mm nebo Hella modul 60mm halogen verze, jenže Hella už v katalogu 2024-25 tyhle zajímavý a možná opravdu kvalitní světlomety/moduly nenabízí (jen LED varianty, samozřejmě bez vyměnitelných LED :cry: ).
AI mně tvrdí, že by ten dřív zmíněnej menší Louis světlomet, kterej uvažuju do i30, svítil víc do stran, prostě něco mezi mlhovkama a potkávacíma světlama. Což by mně jako přísvit pro nepříliš silný hlavní světlomety i tak stačilo.

Překvapilo mě, kolik tepla ty přídavný světlomety generovaly (s těma defaultníma H3 žárovkama) a že dokázaly mý 40 let starý 0,5mm tlustý drátky pěkně rozžhavit. Holt člověk musí osadit 1-1,5mm tlustý vodiče nejmíň a fakt pro jistotu propojit každej kus světlometu na samostatnou pojistku.. Akorát než to vše zrealizuju, bude to bohužel ještě trvat a jen doufám, že do tý doby zas nenabořím nějakou srnu :(
Přílohy
Puig_3449n_zamerne_prizvedle_do_vysky.jpg
Puig_3449n_zamerne_prizvedle_do_vysky.jpg (169.39 KiB) Zobrazeno 65 x
test_2x_puigu_3449n ;-).jpg
test_2x_puigu_3449n ;-).jpg (159.4 KiB) Zobrazeno 65 x
Puig_3449n_nepatrne-optimalne_prizvednute_do_vysky -low.jpg
Puig_3449n_nepatrne-optimalne_prizvednute_do_vysky -low.jpg (144.27 KiB) Zobrazeno 65 x
Reklama

Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

Na posledním obrázku to nevypadá nejhůř. Otázka je, jak to bude svítit na mokré silnici a v dešti.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
cestovatelcasem
**

Příspěvek od cestovatelcasem »

Ještě fotka s aretací sklonu víc dolů a s dosvitem v bližší vzdálenosti (cca 10-12m). Jsou to pak sice stoprocentně neoslnující, ale poměrně defenzivní potkávací světla nebo pseudomlhovky :wink: No, AI mně tvrdila (ale myslím že je to i obecně známá skutečnost), že za deště nebo mlhy jsou klasický 4300K (+/-) barevný chromatičnosti optimálnější než všemi tuningáři pořád tolik opěvovaný 5500, 6000, 6500+ K. Jednak prej pocitově pro většinu řidičů, jednak údajně i pro snazší/rychlejší rozeznatelnost objektů před autem při blbý kombinaci deště a mlhy. My zatím nikdy cool white na autech neměli, páč našim očím bílá barva v noci prostě nesedí, tak nemůžu za sebe soudit.

Pokud jde o riziko zamlžení skleněných elipsoidních čoček světlometů při jízdách v dešti apod., zas tak velkej strach z degradace světelnýho kuželu bych neměl. Je totiž neuvěřitelný, kolik tepla ten světlomet generuje i s obyč H3 55W žárovkou. Člověk na něm neudrží ruku dýl jak 1 sekundu...a je horkej nejen ten alu kryt (nebo je to kov? soudě dle větší váhy světlometů nevím), ale kupodivu i ta černá plastová (tak na mě ten materiál působí) krytka okolo skleněný čočky vpředu. Teplotu jsem neměřil, ale nedivil bych se, kdyby to mělo třeba i nad 80-90°C... AI mě varovala, že bych při montáži měl radši přímej / těsnej kontakt s nárazníkem vyplnit nějakou hmotou pro lepší tepelnou odizolaci, jinak mně ten origo :hyu: plast nárazníku na i20 postupem času kvůli tepelnýmu vyzařování světlometů zdegraduje a změní barvu :x Takže si myslím, že případný kapky na čočce světlometu, neřku-li tom sálajícím krytu, se velmi rychle vypaří, zmizí.

AI mně ještě při zohlednění těchhle (a dalších) mnou jí zaslanejch reálnejch fotek pokusnýho svícení PUIG světlometů vygenerovala hrubý srovnání se skoro 2x dražšíma Hella 90mm bi-halogenama (č. 1AL 009.998-001 nebo 1AL 009.998-02) zaplýma v režimu potkávaček. Sice prej vycházela z údaje o světelnym kuželu uvedenym v (postarším) Hella katalogu (kde se ještě bi-halogen varianty nabízely), ale to lze brát s velkou rezervou...
Přílohy
dsc02855_puig_3449n_snad_prilis_sklopene_dolu (low).jpg
dsc02855_puig_3449n_snad_prilis_sklopene_dolu (low).jpg (114.81 KiB) Zobrazeno 20 x
dsc02862_2x_puig_3449n_svetelkuzel_z_blizke_vzdalenosti (low).jpg
dsc02862_2x_puig_3449n_svetelkuzel_z_blizke_vzdalenosti (low).jpg (112.54 KiB) Zobrazeno 20 x
AI_generovany_rozdil_svetel.kuzelu_motorkarskeho_PUIGu_3449N_vs._Hella_90mm_bi-halogen (llow-beam_rezim).jpg
AI_generovany_rozdil_svetel.kuzelu_motorkarskeho_PUIGu_3449N_vs._Hella_90mm_bi-halogen (llow-beam_rezim).jpg (30.6 KiB) Zobrazeno 20 x
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

Měl jsem na mysli odrazivost světla, příp. jeho pohlcování, na mokré silnici.

Poslal jsem Ti SZ.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Elektronika“